Kist of wade...

In de meeste gesprekken die we als uitvaartverzorger voeren, wordt er gesproken over een uitvaartkist. Maar is dat verplicht?

Nee, is hierop het antwoord. Volgens de Nederlandse wet moet er gebruik worden gemaakt van een 'lijkomhulsel'. 

Dat mag ook een lijkwade zijn. Maar wat is een lijkwade, hoe ziet het eruit en hoe wordt het gebruikt.


 

Een lijkwade is een soort omslagdoek (van katoen of linnen), waarin een overledene wordt gewikkeld. Zowel bij een begrafenis als bij een crematie mag een lijkwade gebruikt worden mits er gebruik wordt gemaakt van een opbaarplank (een vlakke bodem - vaak van hout - met een opstaande rand van tenminste 15 cm).

 

Bij het gebruik van een lijkwade zijn de contouren van het lichaam nog goed zichtbaar. Sommigen vinden dat 'eng', anderen benoemen het als veel natuurlijker. De lijkwade mag (net als een kist) geopend zijn tijdens het afscheid nemen of bij een plechtigheid. Het gehele lichaam (dus ook het gezicht) moet wel tijdens de feitelijke teraardebestelling of crematie bedekt zijn, net zoals bij een kist met gesloten deksel. In veel landen wordt een lijkwade gebruikt. Vroeger was dit in Nederland ook heel normaal. Begin 1900 kwam de uitvaartkist in opmars, omdat men de dood weg wilde houden en er niet naar wilde kijken.

 

Lange tijd werden lijkwaden te duur bevonden, ook al omdat een opbaarplank verplicht is. Uitvaartwade.nl heeft hier verandering in gebracht. Met een prachtige collectie lijkwaden tegen betaalbare prijzen, laten zij zien dat een alternatief voor de uitvaartkist ook financieel een optie is. 

In mooie kleuren, of geheel naturel. Al vanaf € 125,-- (excl. opbaarplank). Zelf een lijkwade uitzoeken of ontwerpen? 

Ook dat kan allemaal!

Meer weten? 
Voor vragen, hulp bij het uitzoeken van een lijkwade of vrijblijvende informatie kunt u altijd contact opnemen: 
070 - 221 04 13 of 015 – 202 30 75. 
 

Kist of wade...