Iris Fokkema

Ik ben 42 jaar en moeder van twee kinderen in de basisschool leeftijd. In 2005 ben ik begonnen bij een grote uitvaartonderneming in Den Haag. Hier heb ik het vak van uitvaartverzorgster geleerd en ontdekt dat mijn passie ligt bij het begeleiden van families in de meest kwetsbare periode in hun leven.

Ook heb ik gezien hoe dankbaar het is om, in een hectische periode die door heftige emoties gevuld is, zaken uit handen te kunnen nemen. Mijn kracht ligt in het orde op zaken stellen en adviseren bij beslissingen die genomen moeten worden. 

Hier kan ik, nu ik zelfstandig uitvaartverzorgster ben, de tijd voor nemen.

Bij het regelen van een uitvaart denk ik vooral in mogelijkheden en oplossingen. Door mijn grote kennis van de verschillende begraafplaatsen en crematoria, kan ik nabestaanden goed adviseren over de verschillende locaties. Maar om bij een uitvaart echt de persoon achter de overledene weer te geven, moet je soms op zoek naar nieuwe of vernieuwende mogelijkheden. Zo hebben we eens een 'VW-kever' de aula ingereden tijdens de plechtigheid, omdat de overledene hier zo verknocht aan was. 

Deze kon en mocht gewoon niet ontbreken.

Hoe waardevol kan het zijn om gewoon een arm om iemands schouders te slaan of even de hand vast te houden. Vooral bij ouderen die na vele jaren hun partner verliezen. Een twee-eenheid die uit elkaar wordt getrokken en alleen verder moet. Dan is het soms juist goed om even niets te zeggen.

Als uitvaartverzorgster streef ik een hoge kwaliteit na. 

'Je kan het tenslotte maar één keer doen.' 

Het is daarbij van belang dat alles op elkaar aansluit en nauwlettend gevolgd wordt. Als zelfstandig uitvaartverzorgster ben ik bij alle processen tussen het overlijden en de uitvaart betrokken, waardoor er voor de nabestaanden één contactpersoon is. Geen callcenter, maar alle dagen van de week direct persoonlijk aanspreekbaar.

Mijn e-mailadres is: iris@rotteveelfokkema.nl

Mijn mobiele telefoonnummer is: 06 - 149 713 23

Wist u dat... 

Ik naast mijn passie voor het werk ook heel creatief ben. Denk hierbij aan het omtoveren van een antieken kastje naar een speelgoedtafeltje voor mijn dochter of het vastleggen van mooie beelden met mijn fotocamera. In mijn werk komt deze creatieve eigenschap goed van pas. Om iedere uitvaart een persoonlijke invulling te geven, die een overledene weergeeft, moet je soms afstappen van geijkte procedures of gewoontes. Wanneer een overledene op een rouwkaart wordt weergegeven als een vlinder, zal ik dit op een manier proberen terug te laten komen op de dag van de uitvaart. Zo verving ik eens de vlaggetjes op de rouwauto voor metalen vlinders die later op het graf neergezet werden. 

Op deze manier wordt iedere uitvaart persoonlijk.