Nemen we de kinderen mee naar een uitvaart?

In ons vak als uitvaartverzorger krijgen wij vaak de vraag of kleine kinderen meegenomen kunnen worden naar een uitvaart. Ons antwoord daarop is altijd volmondig ja, maar de ouders moeten uiteindelijk beslissen.

Halverwege de vorige eeuw werden kinderen altijd weggehouden bij een uitvaart. Ook al was er een broertje, zusje of zelfs een ouder overleden. Er werd niet met ze gesproken, laat staan dat ze mee mochten naar een uitvaart.

Nu, als volwassenen, hebben zij daar vaak nog veel last van. Ze hebben het er jaren later nog steeds over en dan niet in positieve zin. Hun ouders huilden en zij wisten niet waarom. Ook missen ze het gevoel van afscheid nemen van hun dierbare.

Tegenwoordig gaat dat gelukkig anders. Er wordt veel meer gesproken over de dood, waardoor het taboe steeds minder wordt. Het betrekken van kinderen bij de invulling van een afscheid helpt om het verdriet een plek te geven. Zij voelen zich meer begrepen en ze kunnen hun gevoelens meer uiten.

Zo kunnen kinderen een mooie tekening maken voor de overledene. Tegenwoordig zijn er bijzondere kleurplaten in het thema verdriet. Tijdens de plechtigheid kunnen zij kaarsen aansteken of wellicht ballonnen oplaten. Ook is het goed om in de toespraken de band met de kinderen te benoemen. Ook deze verbintenis mag verteld worden.

Mocht u merken dat een kind toch moeite heeft om zijn verdriet te uiten, zijn er voor alle leeftijden leesboekjes te verkrijgen. Bijvoorbeeld “Dag lief muisje” van Woezel & Pip of “Oma Pluis” van Nijntje.

Via Rotteveel & Fokkema uitvaartzorg zijn er ook knutselboekjes te verkrijgen van Dag Lieve…

Spelenderwijs kunt u door middel van dit boekje met uw kind in gesprek gaan.