Herdenking MH17

Op donderdag 17 juli 2014 is een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neergestort bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk.

Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 196 van de 298 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. Geen van hen heeft de ramp overleefd.

Woensdag 23 juli 2014 werd in Nederland uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Het was voor het eerst sinds het overlijden van koningin Wilhelmina in 1962 dat Nederland een dergelijke dag kende.
Op deze dag kwamen de eerste 40 kisten met slachtoffers van de vliegramp aan op Vliegbasis Eindhoven. 
Meerdere hoogwaardigheidsbekleders waren op de vliegbasis aanwezig, waaronder koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte.


Op 10 november 2014 wordt er een herdenking gehouden in de RAI in Amsterdam. De bijeenkomst is samen met de nabestaanden georganiseerd en vormgegeven. Alleen genodigden mogen bij de herdenking zijn.


Tijdens de herdenkingsceremonie noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. 
Vier nabestaanden voeren persoonlijk het woord of dragen een gedicht voor. Namens de regering spreekt premier Rutte. Ook wordt een minuut stilte gehouden.

 

De muziek tijdens de herdenking wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Ook treden Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace op. 
Maartje van Weegen leidt de herdenkingsbijeenkomst.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de plechtigheid aanwezig. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen de herdenking bij. Daarnaast zijn onder andere de meest betrokken leden van het kabinet, Kamerleden en buitenlandse ambassadeurs aanwezig. Ook burgemeesters van de gemeenten waar de slachtoffers woonden, zijn erbij.