Coronavirus, hoe wij er mee om gaan...

Laatste update: 25 januari 2021, 17:15 uur

Vanaf 15 maart 2020 is er veel verandert in Nederland. Op deze dag kondigde het kabinet ingrijpende maatregelen aan ter bestrijding van het Coronavirus. Toch heeft het virus grip gekregen op het land en het dagelijks leven. Tot op de dag van vandaag. Het is eenieder niet ontgaan dat dit ook voor uitvaarten grote gevolgen heeft.

 

Avondklok

Wanneer iemand gedurende de ingestelde avondklok overlijdt (tussen 21.00 en 04.30 uur), kunt u ons altijd bellen. Wij mogen en komen ook nog steeds naar u toe (DAG EN NACHT), daar hebben wij een vrijstelling voor. Indien uw dierbare binnen de tijden van de avondklok overlijdt, kunt ook u zonder meer naar hem of haar toe. Neemt u in ieder geval een ingevulde "Eigen verklaring avondklok" mee en uiteraard mag u bij twijfel de politie ons laten bellen ter bevestiging van uw verhaal.

Mocht een uitvaart starten of eindigen in de tijd dat de avondklok geldt (van 20.30 tot 04.30 uur), dient u desgevraagd ZELF aan te tonen dat u onderweg bent van of naar een uitvaart of condoleancebezoek. Neem hiervoor de "Eigen verklaring avondklok" en bv. de rouwbrief mee en vergewis u van de exacte locatie waar u vandaan komt of naar toe gaat. Wanneer u uit een uitvaartcentrum komt vanwege een familie- of condoleancebezoek geldt de vrijstelling van de avondklok NIET. Dan dient u ervoor te zorgen om uiterlijk 21.00 uur thuis te zijn. Inmiddels hebben de meeste uitvaartcentra ook aangegeven na 20.00 uur geen bezoeken meer te plannen, om bezoekers en medewerkers de gelegenheid te geven op tijd thuis te kunnen zijn.

 

Voor de uitvaartlocaties is de beschikbaarheid aangepast door de maatregelen

De diverse uitvaartcentra, begraafplaatsen en crematoria hebben hun beperkingen aangegeven die in lijn zijn met de richtlijnen van het RIVM. Op basis van deze richtlijnen mogen er PER MAANDAG 25 JANUARI 2021 maximaal 50 personen in de aula plaatsnemen (incl. alle kinderen, exclusief medewerkers begraafplaats of crematorium) MITS er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Uit de praktijk blijkt dat er nauwelijks locaties zijn waar dit aantal met de juiste afstanden gehaald kan worden. En dus er (veel) minder mensen aanwezig mogen zijn. Ook hebben beel locaties inmiddels de maximale ijd die een uitvaart mag duren gemaximeerd. Dit om "te gezellige bijeenkomsten" te voorkomen. Wij hebben desgewenst voor u in kaart op welke locaties welke aantallen en mogelijkheden mogelijk zijn.

Het gebruik van consumpties is mogelijk, maar ook hiervoor geldt: afstand houden moet mogelijk zijn, de consumpties dienen aan verdergaande hygiënemaatregelen te voldoen en iedereen moet zitten. 

Wij informeren u graag naar de mogelijkheden en zoeken ook graag met nabestaanden naar mogelijkheden op de diverse locaties.

 

Gebruik van mondkapjes

De overheid heeft per 1 december 2020 het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes verplicht. Dit betekent dat in alle crematoria en begraafplaatsen het dragen van mondkapjes op de weg naar en bij het verlaten van de aula, ontvangkamer of rouwkamer VERPLICHT is. Wanneer een bezoeker eenmaal zit (bv. in de aula of in de condoleanceruimte) mag het mondkapje worden afgedaan.

De medewerkers op de diverse locaties worden ook verplicht tot het dragen van een mondkapje.

Wij (onze collega's en medewerkers) dragen - voor uw en onze veiligheid - ook een mondkapje indien de 1,5 meter afstand tot anderen niet gewaarborgd kan worden. Niet omdat we bang zijn om zelf ziek te worden, maar vooral omdat we er alles aan willen doen om niet een ander te besmetten. Uiteraard nemen we ook alle andere, eerder genoemde veiligheidsvoorschriften in acht (thuis blijven als er ziekteverschijnselen zijn, geen handen schudden - we groeten u graag vriendelijk knikkend / lachend, we houden 1,5 meter afstand tot elkaar etc.).

 

Wat blijft...

Wat blijft is, is dat we graag in oplossingen blijven nadenken.

Wat kan en mag er wel in combinatie met de wensen van de nabestaanden. Gebruik maken van locties waar we in eerste aanleg bij een uitvaart niet gelijk aan denken. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant, evenemtenlocatie of op het strand.

Onveranderd, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, persoonlijk bereikbaar.

 

Wat als iemand overleden is met het Coronavirus

Ook dan zijn en blijven wij beschikbaar!

Inmiddels zijn er uitgebreide protocollen voorhanden, die wij strikt zullen naleven. Hebben wij (helaas) veel ervaring opgedaan met overledenen en nabestaanden verdacht of besmet met het COVID-19 virus.

Mocht deze situatie zich voordoen gaan wij dit uitgebreid toelichten aan de betrokkenen.

Zeker ook omdat de maatregelen voor iedereen een enorme impact kunnen hebben en er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn.

Mochten er vragen zijn, kunt u ons uiteraard altijd bellen:

070 - 221 04 13

015 - 202 30 75

Omdat iedere uitvaart zorg blijft verdienen!